Transportbranschen har alltid varit en dynamisk och tekniskt driven sektor, men få karriärer är lika unika som Anders Gaasedal. Från en bakgrund inom elektronik och design på LEGO till att idag arbeta med testning av Scania-lastbilar, har Anders en fascinerande historia att berätta. Vi fick möjlighet att prata med honom om hans karriär, syn på eldrivna transporter och transportbranschens framtid.
Från kreativ LEGO-design till innovation på Scania
Att gå från att designa LEGO-modeller till att testa och utveckla lastbilar på Scania kan verka som en stor kontrast, men enligt Anders finns det många likheter. Kreativitet och problemlösning är avgörande i båda världarna, och hans erfarenhet från produktutveckling har kommit väl till pass. Idag arbetar han i ett testteam som utför noggranna provkörningar och utvärderingar av nya lastbilsmodeller.
Ett av de mest spännande projekten han varit involverad i är testkörningarna av Scanias eldrivna lastbilar på långdistansrutter genom Europa. Han har kört allt från norra Sverige, de baltiska länderna, Tyskland och ända ner till Spanien för att utvärdera hur dessa fordon fungerar i verkliga förhållanden.
En barndom fylld av teknik och LEGO
Med en far som arbetade som buss- och lastbilschaufför var Anders redan som barn insatt i transportvärlden. Men hans stora passion var teknik och skapande, vilket ledde honom till en utbildning som elektronikingenjör. Hans intresse för LEGO följde med honom upp i vuxen ålder, och genom olika fan-communities blev han rekryterad som designer till LEGO. Under tio år utvecklade han modeller för LEGO inom ”LEGO Technic” och ”LEGO Mindstorms” samt har ett antal på patent.
Men en oväntad vändning tog honom från den kreativa LEGO-världen till ett nytt äventyr: Volvo Ocean Race. Tillsammans med en vän som arbetade på Volvo Lastvagnar byggde han en modell av en Volvo-segelbåt, VO65 – Team SCA. Modellen var en 1:10 modell, nästan 4 meter hög, vilket tog honom jorden runt tillsammans med raceteamet. Under sista etappen i Göteborg träffade han sin nuvarande sambo, vilket ledde till en flytt till Sverige och en ny karriär inom transportindustrin.
Elektrifieringens utmaningar och möjligheter
Att gå över till eldrivna lastbilar är en av transportbranschens största omställningar, och enligt Anders är den största utmaningen laddinfrastrukturen. Lastbilar har redan idag räckvidd på upp till 600 km, men bristen på snabbladdare gör det svårt att planera effektiva rutter.
”Vi är nästan där,” säger Anders. ”Vid flera tillfällen har jag bevisat att med Scanias snabba laddning och energieffektivitet – och med lite flyt under dagen – kan ett fullastat Europa-ekipage, även med dagens snabbladdning, nästan följa de ordinarie köra- och vilotiderna som en konventionell lastbil. 4,5 timmars körning är inget problem, inte ens när det är kallt. Därefter har man 45 minuters paus för att ladda, och i vissa fall kan några få extra minuter behövas. Men med de nya megawatt-laddarna som nu börjar installeras kan vi enkelt ladda på 45 minuter, få mer marginal och skapa en fungerande logistik även för större och tyngre ekipage.”” säger Anders. ” Men det är fortfarande en höna-eller-ägget-fråga – fler måste investera i el-lastbilar för att laddstationerna ska byggas, men ingen vill köpa en el-lastbil om laddnätet är otillräckligt.”
En annan stor förändring som Anders ser är arbetsmiljön för chaufförer. De flesta traditionella lastbilschaufförer är skeptiska till el-lastbilar, men de som har testat dem uppskattar den tysta gången och minskade vibrationerna. Det gör körupplevelsen bekvämare och minskar tröttheten. Men problem kvarstår – parkeringar är överfulla, och faciliteter för chaufförer är ofta bristfälliga.

Framtiden för transportbranschen
Anders tror på en alltmer elektrifierad transportbransch, men lyfter också fram vikten av att förbättra förhållandena för chaufförer. ”Det måste bli bättre parkeringar, fler säkra rastplatser och en mer hållbar arbetsmiljö. Vi kan inte förvänta oss att unga vill bli lastbilschaufförer om jobbet innebär dåliga villkor och osäkerhet.” En positiv trend är dock att fler kvinnor börjar komma in i branschen, vilket kan bidra till en förändring i kulturen och arbetsmiljön.
Han lyfter även vikten av digitala verktyg för att underlätta chaufförernas vardag. ”Det behövs fler appar och system som integreras direkt i lastbilarna för att göra körningen så smidig som möjligt. Det kan handla om att hitta laddstationer, rastplatser eller optimera rutter utifrån batterikapacitet.”
Revolutionen har bara börjat
Från att ha byggt små mekaniska modeller till att idag köra och testa några av världens mest avancerade lastbilar – Anders Gaasedal karriär är ett bevis på hur kreativitet och tekniskt intresse kan leda till oväntade möjligheter. Elektrifiering, digitalisering och förbättrad arbetsmiljö för chaufförer står högt på branschens agenda, och Anders är övertygad om att vi bara sett början på den revolution som pågår.
”Det är en otroligt spännande tid att arbeta med lastbilar. Branschen förändras snabbt, och jag ser fram emot att vara en del av den utvecklingen. Vem vet vad framtiden har att erbjuda?”

Fakta:
Anders Gaasedal
Senior Engineer, Energy Efficiency and Acceptance Evaluation, på Scania R&D
Ålder: 44år
Familj: Sambo och 2 döttrar